Gå till innehåll

Vi lyckades hinna med ytterligare ett nätverksmöte innan jul. 10 grabbar och en tjej delade på fyra familjepizzor som uppvärmning inför drillningen i SCRUM. denna gång var det Michael Albrecht som skulle presentera hur han hade jobbat med test i ett SCRUM-projekt som häll på i ett och ett halvt år. Då SCRUM är nytt för många inledde han med att kort beskriva grunderna i metodiken. Vi fick lära oss lite nya buzz-words som product owner(har ansvar för product backlog), product back-log(kravlista), sprint back-log(att-göra lista med funktioner), sprint-team (självstyrt utvecklingsteam), SPRINT (Max 30 dagars utvecklingscykel som alltid levererar en produktionsmässig produkt), SCRUM-master (typ administrativ projektledare som ser till att teamet får jobba i fred). Eftersom utvecklingscykeln är så kort hinner man inte med att skriva så mycket. Detta är dock inget problem för en agilista som sätter körbar kod framför onödig dokumentation. Vad innebär då detta för testarna?

Steg ett är att få komma med i SCRUM-teamet och jobba tillsammans med utvecklarna. Det är inte helt naturligt för dem att släppa in test så nära. Detta kräver självklart ett öppet sinne hos testarna som får nöja sig med betydligt mindre detaljerad dokumentation än de kan vara vana vid. Arbetssättet innebar utvecklingsmässigt att allt checkas in i CM ofta och vid varje incheckning körs automatiska tester. Dessa körs nattetid så att i bästa fall kan vi redan på morgonen se vad som blivit fel. I sin tur kräver detta att alla testerna automatiseras i teamet. Detta gjordes i Visual Studio och krävde att testarna lärde sig C#. Så visst blir det en omställning mot det gamla vanliga manuella köret.

Testnivåerna som fanns var:

  • Unit test: utvecklarnas egna automatiserade tester pÃ¥ de funktioner de skrev.
  • Unit Integration test och System Test: testarna i SCRUM-teamets automatiserade tester
  • System Integration Test: skedde manuellt mot omkringliggande system
  • User Acceptance Test: här fÃ¥r Product manager(?) och slutkunden chansen att godkänna leveransen

Så principerna för test var de samma men utförande olika. Testdesignen byggde helt på Use Cases och User Scenarios som tagits fram enligt kraven i product back-log. Tyvärr hann vi inte diskutera detta så mycket då en väldigt stor del av diskussionerna kom att handla om SCRUM i allmänhet som metod. Michael själv var dock mycket nöjd med att arbeta agilt och ser fram emot nästa SCRUM-projekt. Slutsaterna var att utveckling och test jobbade väldigt nära varandra och blev verkligen som ett team istället för vi och dem. Erfarenheterna var att det tog ett tag för teamet att komma upp på banan och de första två sprintarna fick kastas då man kom in på fel spår. Styrkan var att återkopplingen var väldigt snabb från test så att projektet kunde styras in på rätt håll relativt snabbt. Jag tänker på de mastodontprojekt jag deltagit i som hållit på i ett år eller två innan man upptäcker att man är på fel väg och får börja om. SCRUM passar i vissa typer av projekt där kraven är lite otydliga och ändras med tiden. Kanske funkar det sämre i medicinteknik eller bank där det mesta är känt och bestämt från början? Fast ofta visar det ju sig att så inte är fallet.

Vi avslutade mötet med en check-out där många påpekade vikten av att vi hänger med i de nya metoder som kommer för att inte halka efter. Vi kan inte komma in i ett agilt projekt och kräva att få arbeta som vi gjort förut. Vi måste lära oss att hantera förändringar genom att ha en agil testdesign - mer modeller och mindre text som behöver uppdateras. (Som en händelse råkar jag hålla en kurs i agil testdesign 1 mars i samband med IBC Test management.) Vill du lyssna på Micke har du chansen att göra det på genom att gå kursen Testa i agila systemutvecklignsprojekt 7 februari eller delta på   NFI Testforum i April. (agenda kommer senast jan 2007)

Det här är alltså mina tankar och reflektioner på mötet och inte nödvändigtvis helt korrekt uppfattat. Men om någon har synpunkter så går det bra att lämna kommentarer. Hoppas i ni som var med på mötet fortsätter diskussionen här eller i STARTs diskussionsgrupp.

Intressanta länkar Brian Maricks Sida  Agile Manifesto

Har sedan igår tillbringat tiden pa arets EuroSTAR i Norra England. Ja det regnar här. Gårdagen bjod pa Torkil Sonne fran Specialisterna. En man med visionen att autistiska personer ska kunna använda sina speciella egenskaper till att gora ett extra bra jobb inom vissa typer av arbetsuppfifter. En autistisk person är extremt noggrann, gor en lika bra test femte gangen som den första och ar expert på att förstå komplicerade samband. En riktigt intressant presentation som lockade till både skratt och eftertänksamhet.

Jag lyssnade ocksa pa Matthew Archer som pratade om model-based testing i ett RUP-projekt. De hade utgått fran de modeller som skapades for användningsfall och affärsprocesser. Rätt tänkt men ofta saknas tyvärr den informationen i de projekt jag jobbar i vilket betyder att jag far skapa modellerna sjalv.

Första keynote speaker "investing in the dream team" var sa otroligt tråkig att jag inte bryr mig om att kommentera den alls.

Onsdagen inleddes med Scott Barber som pratade om hur Performance Test Lead oftast är en extremt kompetent generalist som bor vara ledaren av specialisterna i ett projekt for alla para-funktionella tester som användbarhet, performance etc. Hans tankar ligger i linje med James Bach context-driven school och exploratory testing. Det gar inte att göra en bra detaljerad plan för prestandatester då allt beror på vad som händer i nästa test... En entusiastist talare och amerikansk fotbollsspelare.

Nu har jag uppdaterad min egen presentation och ska prata om 45 minuter. Lite nervös och trött fram gårdagskvällens mexikanska middag med ENEA och öl med Andy, Steve och Tone. Pablo underhöll oss alla med spanska sånger ackompanjerade på gitarr.

Min presentation gick bra, ca 220 personer enligt Pablo som räknade, Lite nervöst i början men sen flöt det på bra. Det ska bli spännande att få utvärderingen från deltagarna som är sammanställd om en månad ungefär.

Julie Gardiner engagerade oss med sin presentation om vikten av att ha en kompetensplan och jobba för oss själva. Fast den var väldigt lik förra årets version så något nytt gav den inte mig. Bert Broekman pratade om testorganisations uppgång och fall. Precis som med romarriket så hade han varit med om två lyckade införanden som slutade med att test ifrågasattes och lades ner! Things testers miss var James Lyndsays bidrag och hade väl mer karaktären av lite kul grej snarare än en djupare analys av fakta.

Men det viktiga är ju ändå det som händer utanför föreläsningarna. Alla kontakter med testare från Sverige, Norge, Danmark,USA, Island, England, Holland och Israel som jag pratat med. Inte att förglömma partyt som Mercury Nordic bjöd på. Ölet flödade ackompagnerat av den vanliga Engelska husmanskosten av stek och friterad fisk.

Slutligen torsdagen då per Runesson berätta om sin intressanta undersökning av enhetstestning i industrin.
Testing hats av Andrew Goslin som handlade mest om Edward de Bona och lite om Belbin. Lättsamt men inget nytt. Sista föredraget av Randy Rice var en besvikelse, hans försök att kombinera test av användningsfall och parvisa tester tror jag inte fungerar. Scenarier består ju av olika kombinationer av flöden och därmed ofta olika antal variabler. Sen kan man ju undra om det bästa sättet att täcka en flödesgraf är att jobba med variablerna i par, nej jag tror inte det.

Kvällen började på Old Trafford, Manchester Uniteds hemmaarena. Det LÄT bra men det var ett riktigt omysigt ställe att ha fest på. Men man får inte roligare än vad man gör sig så i gott sällskap var kvällen ändå toppen. Legenden Jack Charlton höll ett kul tal som höll på lite för länge för en fotbollsointresserad grabb som jag. Tyvärr så fortsatte vi kvällen på ännu en pub vilket var lite i mesta laget. Det var inte helt lätt att komma upp i tid till morgonflyget.

Så nu är jag hemma igen. Matt men nöjd och med många nya idéer och fylld av inspiration. Har bläddrat i min signerade version av TMAP Next och gillar avsnittet om testdesign.

Vi ses nästa år i Stockholm.